Bygg upp din kondition med cykel

Letar du efter ett skonsamt sätt för kroppen att öka konditionen är cykling ett bra alternativ. Jämför du med andra träningsformer tar inte cykling lika hårt på knän, höfter och rygg.

Beroende på vad du vill använda din cykel till finns det olika modeller. Underlaget där du cyklar spelar också roll, så tänk på om du kommer att cykla mest på asfalt eller i skogen innan du väljer. På bland annat Cykloteket hittar du cyklar för alla behov.

Cykling som träningsform

Två av de vanligaste träningsformerna är löpning och cykling. Beger du dig ut på en löprunda kommer du att förbränna kalorier snabbare. Däremot är fördelen med cykling att det är mer skonsamt. Har du inte tränat tidigare är det ett bra sätt att komma igång. Enligt experter är det perfekt för den med högre BMI eller ledproblem. Cykling gör dig också gladare eftersom det ger ett tillskott av endorfiner.

Fördelar med cykling

Förutom ökad kondition finns det flera fördelar med cykling. Då du cyklar får du frisk luft och blir naturligt trött, vilket i sin tur gör att du sover bättre. Med regelbunden fysisk ansträngning blir ditt immunförsvar starkare. Ägnar du en halvtimme dagligen åt cykling kan ditt minne och fokus bli bättre enligt forskningen.