Erektil dysfunktion: Orsaker och symtom

Erektil dysfunktion (ED), även känd som impotens, är en vanlig sexuell störning som drabbar många män över hela världen. ED kännetecknas av oförmågan att få eller behålla en erektion tillräckligt länge för att ha sex. Detta kan orsaka stress, ångest och påverka självkänslan hos män som lider av det. I den här artikeln kommer vi att undersöka de vanligaste orsakerna och symptomen på ED.

Orsaker till Erektil dysfunktion

ED kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive fysiska och psykiska hälsotillstånd, medicinering och livsstilsfaktorer. Här är några av de vanligaste orsakerna:

Fysiska hälsotillstånd

Fysiska hälsotillstånd som kan orsaka ED inkluderar hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, fetma, Parkinsons sjukdom, multipel skleros och prostatacancer.

Psykologiska hälsotillstånd

ED kan också orsakas av psykologiska hälsotillstånd, såsom ångest, depression, stress och relationella problem.

Medicinering

Vissa mediciner kan också orsaka ED, inklusive blodtrycksmediciner, antidepressiva medel, antihistaminer och vissa läkemedel för prostatacancer.

Livsstilsfaktorer

Livsstilsfaktorer som rökning, hög alkoholkonsumtion, droger och bristande fysisk aktivitet kan också öka risken för ED.

Symtom på Erektil dysfunktion

Symtomen på ED kan variera från person till person, men de vanligaste symptomen inkluderar:

  • Oförmåga att få eller behålla en erektion tillräckligt länge för att ha sex
  • Minskad sexuell lust
  • Svårigheter att uppnå orgasm
  • Minskad självkänsla och självförtroende

Sammanfattning

Erektil dysfunktion kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive fysiska och psykiska hälsotillstånd, medicinering och livsstilsfaktorer. De vanligaste symptomen inkluderar oförmåga att få eller behålla en erektion tillräckligt länge för att ha sex, minskad sexuell lust och svårigheter att uppnå orgasm. Om du upplever några av dessa symtom är det viktigt att söka hjälp från din läkare för att utvärdera dina behandlingsalternativ.