Bra kosttillskott när du tränar

För att maxa träningen behöver du rätt mängd näring i kroppen. De som tränar hårt och bygger starka kroppar brukar räkna makros istället för kalorier för att vara säker på att få rätt fördelning av kolhydrater, fett och protein. Om du redan äter en balanserad diet men ändå har svårt att nå de resultat du vill, kan du se om du får i dig tillräckligt av dessa vitaminer och mineraler.

Järn

För kvinnor är det svårt att få tillräckligt med järn genom kosten. Kvinnokroppen är sämre på att absorbera järn än män vilket är anledningen att många gravida får järn som kosttillskott. Men även du som tränar kan ha nytta av järntillskott. Järnbrist visar sig tydligast genom yrsel, trötthet och koncentrationssvårigheter. Det är helt receptfritt och går att köpa online både i flytande form och pillerform.

Multivitaminer

En vitaminblandning av B-vitaminer, C-vitamin, A-vitamin säkrar att du får i dig det dagliga behovet av vitaminer. Det är små och diffusa symptom kopplade till vitaminbrist eftersom vi får alltid i oss en viss mängd via maten. Sjukdomar som skörbjugg dyker inte upp förrän efter en lång tids c-vitaminbrist och äter du normal kost är det i princip omöjligt att drabbas.

Probiotika

Detta är en blandning av levande bakterier som sägs vara bra för mag- och tarmfloran. Du får en mage som rullar på och slipper problem med uppsvälldhet, diarré eller förstoppning. Du kan också hitta probiotika som tillsats till olika mjölkprodukter. Om du är vegan eller laktosintolerant kan kosttillskottet säkerställa att du fortfarande får i dig miljoner goda bakterier.