Att tänka på när du utomhustränar

Våren väcker träningslusten och det börjar klia i benen att få ge sig ut i joggingspåren. Snart öppnar parkyogan igen och de snötäckta lederna i skogen har smält och öppnats. Innan du sätter igång och tränar på allvar, kan den här texten vara värd att läsa.

Kläder

Även om solen lyser och himlen är blå, kan det fortfarande finnas kyla kvar i luften. Du borde klä dig i flera lager tills vårvädret har stabiliserats, ta med en peak skaljacka som håller vinden och regnet borta, en mössa för att springa i kylig motvind och gärna ett par enkla överdragsbyxor för nedvarvningen efter joggningspasset. En tjocktröja under skaljackan kan också vara befogat om det är bara några plusgrader ute.

Stretch

Du vill ha bra blodcirkulation och rörlighet när du ska träna utomhus, speciellt när det inte så varmt. Ta tiden att stretcha innan ditt pass och gör några statiska övningar som höga hopp för att få igång blodcirkulationen. Du vill vara varm i kroppen när du sätter igång. Om du är stillasittande i vardagen eller nybörjare är det viktigt att du stretchar. Rörlighet är ett problem för många nybörjare, de har stela höfter och

Uppvärmning

Sedan ska du inte börja springa det första du gör. Värm upp kroppen, gör den ännu mjukare och varmare med uppvärmning i cirka tio minuter till en kvart. Promenera i rask takt. Svinga armarna lite extra och gör några höga steg då och då. Sen är du redo att börja jogga.

Variera din träning

När du är utomhus har du alla möjligheter till varierad träning. Försök att göra mer än bara promenader eller joggning. Luta dig mot en vägg eller träd och gör stående armhävningar, träna intervaller i backar, gör några situps på en bänk och så vidare. Du kan arbeta genom hela kroppen på samma pass.