Överlev småbarnsåren

Småbarnsåren är en av den svåraste perioden i en förälders liv. Den mentala och fysiska hälsan sätts på prov. Relationen till din partner kan brista. Du kanske lider av tidsbrist och har en gnagande känsla av otillräcklighet. Genom några enkla överlevnadsstrategier kan du se tillbaka på småbarnstiden med ett leende på läpparna.

Erkänn din otillräcklighet

Du kan inte hinna med allt. Dygnet har bara 24 timmar, även för en småbarnsförälder. Du gör det du hinner och några saker är viktigare än andra. Sömn och mat är viktigt och du borde hellre sova än att tvätta golvet när bebisen sover. Ofta har föräldrar för höga förväntningar på föräldraskapet. Du kan bryta ihop av alla inre krav, sådant du tror är viktigt. Under småbarnsåren går inte allting på rutin och du måste vara beredd på att saker händer hela tiden. Småbarnsåren varar som tur var inte för evigt. Tiden går fort mellan förlossningen till potträningen tills barnet är halvvuxet och för att inom ett ögonblick vara på väg att flytta hemifrån.

Njut av småbarnsåren

Den bästa stunden är inte alltid när barnet ligger nybadad i sin säng och sover. Var istället där och närvarande under den vakna tiden. Koppla av, lek en stund istället för att komponera en femrättersmiddag, och sitt sedan en stund hos ditt barn och känn samhörigheten. Det kommer att finns tid för annat sen, men barnen är bara små en liten stund.

Glöm inte bort dig själv

Många småbarnsföräldrar glömmer bort sig själva. Det känns kanske egoistiskt att ta egentid. Men nej, det är det absolut inte. En glad mamma och pappa är det bästa ett barn kan få. Glöm inte bort din hobby, dig själv eller din partner för att du har fått en ny livsstil med sömnlösa nätter. Mor- och farföräldrar kanske kan sitta barnvakt så att du kan vila upp dig, tanka energi och göra något som du tycker är lustfyllt. Ta er tid som vuxna att umgås. Det har du igen flera gånger om. Du slipper vara den slutkörda föräldern, och ni tappar inte varandra på vägen genom småbarnsåren.