Träna trots skador eller andra besvär
Träning gör kroppen gott, det är nog ingen som nekar detta. Men när man är skadad eller har något annat besvär med kroppen är det viktigt att veta när man bör och inte bör träna. Som de flesta säkert redan förstår är det viktigt att vid skador eller andra besvär med kroppen bör man alltid söka hjälp från vården först och främst. Ingen bör agera som sin egen läkare och ställa diagnos.
Har man fel och sätter igång med träningen igen kan det stå en dyrt. Efter rekommendation från läkare och/eller sjukgymnast kan man sedan börja lägga upp sin träning på ett säkert sätt. Vid rehabilitering är det vanligt att någon form av träning inkluderas för att bygga upp styrka i en skadad del av kroppen eller liknande. Vid andra skador får man helt enkelt satsa på att vila och ge kroppen bästa möjliga förutsättning att återhämta sig. Det kan fortfarande vara smart att komplettera träningen med behandling av andra sorter.
Många specialister kan idag hjälpa till att minska besvär av olika sorter och se till att man inte upplever lika mycket smärta eller andra besvär under och efter träningen. Beroende på skadan kan det dock vara möjligt att fortsätta träna så länge man inte utsätter det skadade området för ytterligare stress. Har man exempelvis skadat benet kan man satsa på övningar för överkroppen i större utsträckning. Det finns även en rad olika hjälpmedel för områden som armbåge och knä som ökar stabiliteten och kan vara bra när man får godkänt att börja träna igen.
Många träningsentusiaster längtar efter att få komma tillbaka i form och till den nivå de var på innan skadan skedde. Samtidigt är det viktigt att veta att det kommer att ta ett tag att återgå till den nivån. Man brukar säga att man ska räkna med minst lika lång tid man var skadad innan man kan nå sin tidigare nivå. Har man då varit skadad i tre månader kommer man behöva träna i minst tre månader innan man återfått formen. Naturligtvis kan det finnas undantag till detta.